Tandbehandlinger

Bliv klogere på vores forskellige tandbehandlinger


Her på siden kan du få et overblik over de tandbehandlinger, vi tilbyder hos Åbyhøj Tandlægeteam.

Vi har også samlet forklaringer på, hvad de enkelte behandlinger betyder. På den måde kan du få afklaret eventuel tvivl om, hvad forskellen på dem er. Vi oplever en gang imellem, at vores patienter er i tvivl om betydningen af de mange forskellige fagbegreber.



Hvis der opstår spørgsmål, efter du har læst beskrivelserne, er du velkommen til at kontakte os. Vi står klar med råd og vejledning, og vi hjælper også gerne med at booke en tid hos os.

Tandforebyggelse


Tandforebyggelse er de handlinger, man foretager, for at passe godt på sine tænder. Følgende hører ind under tandforebyggelse: daglig tandbørstning, brug af tandtråd og tandstikker, mellemrumsbørster samt tandrensninger og den individuelle instruktion hos tandlægen og tandplejer hører. Det kan også være reparationer af tænderne, som forebygger, at de bliver udsat for sygdomme.


Parodontose


Paradentose/paradontose/paradontitis er betændelse i tandkødet og kæbeknoglen. Betændelsestilstanden er meget alvorlig, da den langsomt nedbryder først tandkødet og derefter kæbeknoglen. Det betyder, at tændernes støttevæv forringes og med tiden forsvinder. Derfor kaldes paradontitis også for de løse tænders syndrom.


Tilstanden behandles ved hjælp af en dybdegående rensning af tænderne over og under tandkødet for at fjerne betændelsen samt grundig instruktion i optimal mundhygiejne. Det kan være, at der skal suppleres med medicinsk behandling eller operation af tandkødet. Det er nødvendigt at støtte patienten med professionel rensning hver 3.-6. måned alt efter omfanget af sygdommen.


Tandfyldninger


En tandfyldning er en behandling, der anvendes til at erstatte manglende tandsubstans. Det kan fx være, at man har fået et hul i tanden, eller at noget af tanden er knækket af. I de tilfælde renses og fyldes tanden med plastfyldninger, så den igen bliver hel.


Revne i tand


Revner i tænderne opstår typisk fra toppen af tanden og ned, og de indtræffer som oftest efter et slag, men de kan også opstå som følge af uhensigtsmæssigt bid m.v. Tandlægen behandler revnen ved hjælp af en tandfyldning eller en krone- eller rodbehandling – alt afhængig af revnens omfang.


Rodbehandling


En rodbehandling fjerner tandnerve og bakterier fra tandens rodkanal. Det er ofte et ubehandlet hul i tanden eller et tidligere dybt hul, et traume eller en revne, der er årsagen til, at der er behov for en rodbehandling. Betændelsestilstanden breder sig fra tanden til nerven og giver smerter og en kronisk betændelse i nerven. Tandlægen borer et hul i tanden for at fjerne nerven og bakterierne.


Tandkrone 


En tandkrone er en hætte af guld, rent porcelæn eller metalkeramik, der påføres og beskytter den naturlige tand. Tandlægen kan vurdere, at der er brug for at påføre en krone, hvis den naturlige tand ikke længere er stærk nok, eller hullerne er blevet for store. Kronen gør den naturlige tand mere holdbar, så du ikke risikerer at miste eller knække tanden.


Tandbro


En tandbro er en æstetisk og praktisk måde at få erstattet en manglende tand på. Tandbroen ligner en rigtig tand og sættes fast mellem to raske tænder, som dermed fungerer som en bro. Den skal ikke indopereres i kæben, men derimod limes på mellem de to øvrige tænder. Det er en permanent løsning, der giver lige så god tyggefunktion som de øvrige tænder.


Tandretning


En tandretning er en regulering af tændernes placering i munden. Det kan være, at de er skæve eller med tiden har forskubbet sig, så de ikke længere sidder hensigtsmæssigt i munden. Tandlægen tager et aftryk af tænderne og laver på baggrund heraf en bøjle eller skinne, som over tid retter tænderne til.


Tandblegning


En tandblegning lysner tænderne, så misfarvningen bliver mindre udtalt eller forsvinder. Misfarvningen kan opstå på grund af cigaretrøg, sort te, kaffe, rødvin og manglende tandbørstning. Tandblegningen foretages ved hjælp af blegegel, der påføres tænderne og gør dem flere toner lysere.


Tandimplantat


Et tandimplantat er en kunstig tandrod, som fungerer som erstatning for en manglende tand,. Den kunstige tandrod er udformet som en skrue, der bliver placeret i kæben, hvor den gror fast. Ovenpå skruen monterer tandlægen en krone, så tandimplantatet ligner en naturlig tand. 


Tandprotese


En protese er en erstatning for en eller flere manglende tænder. Der findes to forskellige typer proteser: delproteser og helproteser. Man bruger en delprotese, hvis man har naturlige tænder tilbage i munden, som delprotesen kan monteres på. Helproteser kaldes også for gebis og bruges, hvis man ikke har nogle naturlige tænder tilbage i munden.


Visdomstænder


Visdomstænder er de sidste ud af i alt 32 tænder, der bryder frem. Man kan få op til 4 visdomstænder, men det er ikke alle mennesker, der får dem. Nogle mennesker oplever ingen problemer relateret til deres visdomstænder, mens andre må få dem fjernet grundet gener såsom smerter og betændelse i slimhinden.


Share by: