Der kan være forskellige årsager til, at din tandlæge anbefaler dig at få lavet en krone til din tand. Hvis hullerne eller fyldningerne i en tand er blevet så dybe og store, at det ikke længere er forsvarligt og holdbart at reparere den med en tandfyldning , kan det være nødvendigt med en krone til tanden. Det gør tanden mere holdbar, og det sikrer, at du ikke mister tanden, i tilfælde af at den knækker.
Hvis en krone ikke er nok til at reparere og redde tanden, kan tandlægen foreslå, at du i stedet får lavet en tandbro eller et tandimplantat . En tandkrone kan også benyttes, hvis tanden er misfarvet, meget slidt, misdannet, eller hvis du har et forkert bid – kronen kan være den eneste måde, hvorpå du kan få et pænt og holdbart resultat.
En krone til tand kan fås i forskellige materialer
Der findes flere forskellige typer af tandkroner, og de er lavet af forskellige materialer – hhv. guld, rent porcelæn eller metalkeramik, der er en kombination af metal og porcelæn. Sidstnævnte består af en skal af guld, hvorpå der brændes et lag af tandfarvet porcelæn.
Tandkroner af guld er de allerstærkeste, og de kan være det bedste valg til fx kindtænder, specielt hvis man har et hårdt bid. Hvis ikke man ønsker en guldbelagt tand, kan man også bruge metalkeramikkroner eller porcelænskroner – der er udviklet så stærke porcelænstyper, at kroner af porcelæn og metalkeramik også kan bruges til kindtænder. Begge materialer ligner naturlige tænder – de er derfor også det oplagte valg, hvis det er en synlig tand, der skal have en krone.
Du og din tandlæge starter med at have en snak om, hvilken krone, der passer bedst til din tand. Hvilket materiale skal den laves af? Og kan kronen monteres direkte på tanden? Hvis din tand er rodbehandlet, er det nogle gange nødvendigt at fremstille en opbygning, som sidder fast i tandens rod med en stift, som kronen derefter kan monteres på.
Før du kan få lavet en tandkrone, skal din tand formes til. Derefter tager tandlægen et aftryk af tanden, som bruges til at fremstille kronen. Indtil den er klar, skal den pågældende tand beskyttes med en midlertidig krone. Hvis der er tale om en kindtand, kan den midlertidige krone være af metal eller plast, og er det en synlig tand, bliver den altid lavet af plast, så den ligner mere en naturlig tand.
Under behandlingen: Tilpasning og montering
Aftrykket af din tand bruges til at lave en gipsmodel, som kronen kan fremstilles efter. Inden den sættes fast på tanden, bliver kronen kontrolleret, så den passer i forhold til dit bid og farven på resten af dine tænder. Måske skal den korrigeres, og i nogle tilfælde sendes den tilbage til tandteknikeren, hvis den ikke er tilfredsstillende.
Du bliver naturligvis lokalbedøvet, inden tandlægen går i gang med at forme tanden klar til en krone. Når kronen passer perfekt til tanden, bliver den monteret ved hjælp af tynd cement, der fungerer som lim.
Efter behandlingen mærker du som regel ikke det store, men der kan være lidt overfølsomhed i tandkødet et par dage efter behandlingen. Dine tænder kan også umiddelbart efter være mere følsomme end normalt overfor kulde og varme. Det er meget vigtigt, at du er ekstra opmærksom og omhyggelig med din mundhygiejne, efter du har fået en tandkrone. Hvis du sørger for det, kan din tandkrone holde i mange år – i nogle tilfælde resten af livet.
Kontakt os i dag, og lad os få en snak om, hvilken krone der passer bedst til din tand
Tak fordi du kontaktede os.
Vi vender tilbage hurtigst muligt!
Ups, der skete en fejl.
Prøv venligt igen.
Åbningstider
Mandag: 7.30 - 17.30
Tirsdag : 7.30 - 15.00
Onsdag: 8.00 - 16.00
Torsdag: 7.30 - 16.00
Fredag: 7.15 - 12.30
Se vores telefontider på Forsiden
Nem Transport
Gratis parkering
Flere busser lige til døren